„Z kwiatka na kwiatek – my i pszczoły”. Taki temat prelekcji został przedstawiony uczestnikom Uniwersytetu Dziecięcego Wyższej Szkoły Gospodarki w dniu 05.05.2018 przez mgr Hannę Idziorek. Dzieci dowiedziały się jaką ekologiczną i praktyczną rolę pełnią pszczoły a także czym różni się kit pszczeli (propilis) od pyłku kwiatowego oraz pierzgi. Prelegentka zdradziła tajemnicę, która pomoże odróżnić pszczołę od osy. Odbyła się (pyszna) degustacja miodów. Aula na chwilkę zamieniła się z Chatkę Puchatka, gdzie trwała dyskusja nad tym, który miód jest lepszy: lipowy, rzepakowy czy gryczany. Każdy z nich znalazł swoich zwolenników. Gryczany zdaniem Młodych Studentów „smakuje jak karmel”. Pamiętajmy o pozytywnych wartościach i właściwościach miodu. Przede wszystkim nadaje on niepowtarzany smak potrawom, działa uodparniająco (na alergików), łagodzi nerwy i dolegliwości układu pokarmowego oraz oddechowego, wpływa korzystanie na wzrok oraz układ krwionośny, ma działanie wzmacniające - dzięki czemu jest naturalnym antybiotykiem… a przede wszystkim JEST SŁODKI.
ul. Garbary 2, 85-229 Bydgoszcz
Willa, I piętro, p. 13
rodzinka@byd.pl
52 567 00 91