W sobotę 09.04.2022 Studenci Uniwersytetu Dziecięcego Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy wzięli udział w wykładzie realizowanym w ramach Uniwersytetu Dziecięcego. Prelekcje wygłosił Pan Łukasz Sitarczyk pt. „Świat niskich temperatur”. Wykorzystany do tego ciekły azot pokazał, jak bardzo niska temperatura może wpływać na niektóre produkty (takie jak: banan, marchewka, sałata, kauczuk, balon lub folia spożywcza). Banan, który w pokojowej temperaturze jest miękki i delikatny w kontakcie z temperaturą bliską – 200’C, zamienia się w twardy przedmiot, który mógłby pełnić funkcję młotka, natomiast nadmuchany balon, skurczył się i stał się kruchy jak lód. Kauczuk stracił swoje właściwości (po ogrzaniu powrócił do swojego pierwotnego stanu). Istotny jest fakt, iż z foliową reklamówką nie stało się nic – co dowodzi jak wiele lat ulega ona rozkładowi.
ul. Garbary 2, 85-229 Bydgoszcz
Willa, I piętro, p. 13
rodzinka@byd.pl
52 567 00 91